Amfibieën & Reptielengids Mobiel
Libellengids Mobiel
Vlindergids Mobiel
Vogelgids Mobiel
Altijd de informatie bij de hand.
Waar u ook heen gaat.


Wat is Vlindergids Mobiel

Rups Dennenpijlstaartvlinder
Vlindergids Mobiel is een handig electronisch hulpmiddel voor onderweg. Altijd een vlindergids bij de hand op uw PDA of mobiele telefoon. Dus geen boekwerken meer mee in de tas, alleen de PDA is genoeg. In deze electronische gids wordt geprobeerd zoveel mogelijk informatie over de Nederlandse vlinders te tonen. Echter wel in beperkte mate omdat het anders niet hanteerbaar blijft en dat was nu net de bedoeling. De volgende informatie is terug te vinden over de betreffende vlinders:
  • Naam in het Nederlands, Engels en de wetenschappelijke naam
  • Korte typering
  • Familie waartoe de vlinder behoort
  • Kenmerken van de vlinder
  • Is de vlinder te verwarren met andere vlinders
  • Woon en leefgebied van de vlinder
  • Vliegtijden en gedrag
  • Informatie over de rupsen
Dit alles zoveel mogelijk voorzien van foto's van de vlinders zelf en de betreffende andere levensstadia zoals rups of pop.
Foto's van de Sint Jacobsvlinder (eieren, rups, pop, vlinder)
Dit is het formaat zoals ze in de Vlindergids Mobiel gebruikt worden.

Al deze informatie is netjes gerangschikt in rubrieken en voorzien van foto's. Deze foto's zijn belangeloos beschikbaar gesteld door vele amateur- en professionele fotografen. De naam van de fotograaf is (voor zover bekend) weergegeven onder aan de pagina bij de vlinder en waar mogelijk voorzien van een link naar de homepage van de betreffende fotograaf. Breng deze fotografen ook eens een bezoekje, vaak hebben ze vele fraaie foto's met andere onderwerpen als vlinders.
Omdat dit elektronische document een levend document is zal er ook zo af en toe een update verschijnen. Deze update is gratis voor alle geregistreerde gebruikers. U wordt op de hoogte gehouden als er een nieuwe versie te downloaden is.
De eerste uitgave van Vlindergids Mobiel zal minimaal alle Nederlandse dagvlinders omvatten. In de loop der tijd zal dit verder uitgebreid gaan worden. Echter de gids pretendeert zeer zeker niet ooit compleet te kunnen zijn.
Er is uiterst hard gewerkt aan de Vlindergids Mobiel en er is geprobeerd alles zo nauwkeurig mogelijk op te nemen in de gids. Dit sluit echter niet uit dat er fouten in kunnen zitten. Laat u het ons dan weten dan kunnen we dat in een volgende versie aanpassen. Het makkelijkst is dat via mail te doen.
Heeft u vragen of opmerkingen laat het ons weten via de email.

Waarom Vlindergids Mobiel

Klein Koolwitje op Vlinderstruik
Vlindergids Mobiel is ontstaan uit de behoefte om onderweg een gids bij de hand te hebben om vlinder te kunnen herkennen. In deze moderne tijden is het meeslepen van boekwerken niet praktisch meer te noemen, zeker gezien de technische mogelijkheden van tegenwoordig. Er is al enige tijd een mobiele vogelgids op de markt. Dus waarom geen mobiele vlindergids. Middels deze digitale gids hopen we vele mensen te kunnen helpen onderweg met herkennen van vlinders
In eerste instantie zal de gids uitkomen met minimaal de Nederlandse dagvlinders. In de loop der tijd zal de gids verder aangevuld worden.

Proberen Vlindergids Mobiel

Distelvlinder
Uiteraard proberen we er alles aan te doen om de gids op zo veel mogelijk PDA's, mobiele telefoons en andere appartuur goed te laten draaien. Uiteraard moet ook u hier mee uit de voeten kunnen op uw apparatuur.

Uw wilt weten hoe Vlindergids Mobiel er uit ziet en hoe het werkt en of het wat voor u is. Of u het kunt lezen op uw PDA of de plaatjes goed overkomen etc.
Om de beschikbaarheid zo groot mogelijk te houden is er bewust gekozen voor simpele technieken. Zo is de gids getest met Internet Explorer, Opera en Safari. Op al deze browser programma's werkt het bij ons. Ook zou deze gids dus moeten werken op een hele serie verschillende appartuur.
Wel is het zo dat de gebruikte code op een aantal browsers verschillende output geeft. Zo zullen er kleine verschillen zijn tussen Internet Explorer en bijv. Opera. Deze verschillen staan echter een goede werking niet in de weg. Dit soort dingen zijn niet te voorkomen en worden als vanzelfsprekend beschouwd. Het zou te veel werk zijn om voor elke (versie van een) browser hiervoor tests in te bouwen en zou de basis werking van het programma niet ten goede komen.
Als u wilt zien of Vlindergids Mobiel inderdaad op uw apparatuur werkt voordat u de gids aanschaft, download dan onze probeer versie . Hierin zitten een aantal voorbeelden verwerkt. Genoeg om te kijken of het bij u werkt en of het u wat lijkt.
Heeft u voldoende getest en bent u er van overtuigd dat de Vlindergids Mobiel ook wat voor u is dan kun u de Vlindergids Mobiel bestellen bij ons. Kijk hiervoor bij "Kopen Vlindergids Mobiel".

Wilt u nu direct zien hoe Vlindergids Mobiel er uit ziet kijkt u dan even bij de demo. Deze zal in een nieuw browser scherm openen.

Middels deze link komt u op een pagina van Vogelgids Mobiel met daarop een lijst met telefoons en PDA's waarop de gidsen werken. Ook vind u daar informatie over de werking op Android en Ipod Touch/Iphone.

Kopen Vlindergids Mobiel

Dagpauwoog
Vanaf heden is de Vlindergids Mobiel te bestellen. In week 4 hebben alle meewerkende fotografen en enige andere de primeur gehad om de Vlindergids Mobiel te mogen downloaden. Tot nu toe zijn daar alleen maar positieve reacties op binnen gekomen. Vanaf nu is het dus ook mogelijk om de gids te kopen. Zie verderop op deze pagina hoe te bestellen/kopen.

De Prijs

Aangezien we zelf ook niet houden van peperdure software hebben we de prijs laag gehouden, namelijk €10,= voor een gids . Hiervoor heeft u dus de gids maar ook alle eventuele toekomstige updates die er uit mogen komen van de gids. Op deze manier is de gids dus voor iedereen betaalbaar en blijft het leuk.
Wilt u de gids op CD ontvangen dan rekenen wij hiervoor €25,00 incl. verzending binnen Nederland.

Hoe

Het kopen van de Vlindergids Mobiel is heel eenvoudig. U download het bestelformulier van de website, vult deze volledig in en stuurt die in een mail aan ons retour. Zodra wij uw mail lezen, sturen we u een mail terug met daarin beschreven de verdere afhandeling van uw bestelling. Zodra bij ons het geld binnen is, krijgt u een mail met hierin de bevestiging dat uw geld binnen is en tevens een link naar het door u te downloaden bestand. Dit bestand zal tot zeven dagen na versturen van de mail blijven staan om door u gedownload te kunnen worden.
De handelswijze is gelijk aan het downloaden van de demo. Als dat werkt bij u dan kunt u ook zonder problemen de originele versie downloaden. Dit bestand (25Mb) is uiteraard wel groter dan het demo bestand (410 kb). Dus check wel of u voldoende ruimte heeft op uw apparaat. De totale uitgepakte Vlindergids Mobiel neetm nu ong. 50Mb ruimte in.

Installatie

De installatie van Vlindergids Mobiel is eenvoudig gehouden. Zodra u het bestand op uw computer heeft staan na het downloaden kunt u dit bestand uitpakken op uw computer in een eigen te kiezen map. Zodra alles uitgepakt is kunt u de gehele map copieren naar uw PDA of mobiele telefoon. U kunt de Vlindergids Mobiel opstarten door het activeren van het bestand index.htm in uw browser, uit de map waar Vlindergids Mobiel in is gecopieerd.

Meedoen met Vlindergids Mobiel

Klein Geaderd Witje
Ook u kunt uw bijdrage leveren aan de Vlindergids Mobiel. Dat kan door uw foto's van vlinders, rupsen of eitjes van de vlinder op te sturen naar ons. Indien wij besluiten uw foto te gebruiken dan kunt u rekenen op een gratis versie van Vlindergids Mobiel (indien u reeds een versie bezit waar u voor betaald heeft dan wordt er geen geld teruggestort), vermelding van uw naam met eventueel een link naar uw website op de pagina van de vlinder.
Indien er vijf of meer foto's van u in de Vlindergids Mobiel verschijnen wordt uw naam met een link naar uw website ook nog eens genoemd op de pagina "Over Vlindergids Mobiel". Een mooie gelegenheid om dus meer naamsbekendheid te krijgen.
Let wel u krijgt slechts eenmaal een gratis Vlindergids Mobiel ongeacht hoeveel foto's er van u gebruikt worden.

Lijkt het u leuk om foto's te leveren voor de Vlindergids Mobiel, neem dan contact met ons op.
Uiteraard plaatsen wij niet elke willekeurige foto. De foto moet uiteraard haarscherp zijn, het onderwerp beeldvullend en de soort moet er goed op te herkennen zijn, anders komt de foto sowieso niet in aanmerking voor gebruik.

Gezocht

Op dit moment hebben we voldoende foto's om met de gids tot een goed eindresultaat te kunnen komen is de verwachting. Zodra we weer op zoek zijn laten we het via de site weten.
Vlindernaam O D

Betekenis tekens in tabel:
O = Open vleugels van bovenaf gefotografeerd zodat binnenkant vleugels zichtbaar is.
D = Gesloten vleugels van zijkant gefotografeerd zodat de onderkant van de vleugels zichtbaar is.
X = geeft aan dat die foto nog benodigd is.
- = geeft aan dat die foto niet meer benodigd is.

Van vele vlinders zijn we ook nog op zoek naar foto's van de rupsen, larven en eitjes. Mocht je daar dus fatsoenlijke foto's van hebben schroom dan niet om het te laten weten.

Reacties op Vlindergids Mobiel

Hageheld

"Mijn complimenten voor de prima uitvoering van dit leuke idee."

"Leuke indeling voor het “mobieltje”. Ziet er verzorgd uit.
Ook de website geeft duidelijk het gebruik van bovengenoemde gids weer !"

"Bedankt! Het ziet er goed uit zeg.Het draait perfect op mijn Mio pda!
Denk dat je er een hoop mensen een plezier mee doet."

"Een geweldig stuk werk waar enorm veel tijd in zit! 't Ziet er erg goed uit."


Laatste Nieuws

Veenbesparelmoervlinder
6 maart 2010
Vandaag. zijn wij aanwezig op de Landelijke Vlinderdag van de Vlinderstichting.
26 februari 2010
Vlindergids Mobiel versie 1.2 is uit. De huidige geregistreerde gebruikers worden geinformeerd hoe deze update te verkrijgen. Vanaf heden krijgen alle nieuwe gebruikers deze versie van gids.
11 februari 2010
Op 6 maart a.s. zijn wij ook aanwezig op de Landelijke Vlinderdag van de Vlinderstichting. Kijk op de website van de Vlinderstichting voor meer informatie over deze dag.
31 januari 2010
Het blijkt dat sommige mobiele telefoons niet overweg kunnen met het bestandsformaat ".htm". Wel met het bestandformaat ".html". Ondanks het feit dat het alleen maar een verschil in naamgeving is, is het voor deze toestellen niet werkbaar. Op dit moment wordt gewerkt aan een versie die bestaat uit ".html" bestanden. Voor de andere telefoons/pda's maakt dat niet uit voor zover bekend daar deze met beide soorten bestanden overweg kunnen. In de eerstvolgende update zal dan ook de gehele vlindergids omgezet zijn naar ".html".
29 januari 2010
De Vlindergids Mobiel is nu gewoon te koop.
27 januari 2010
De Vlindergids Mobiel versie 1 is beschikbaargesteld aan de mensen die een bijdrage geleverd hebben aan de Vlindergids mobiel.

FAQ Vlindergids Mobiel

Sint Jacobsvlinder

V: Draait Vlindergids Mobiel ook op een gewone computer?
A: Ja, zolang er maar een browser is die HTML ondersteunt.

V: Op mijn computer zie ik maar een smal beeld als ik de vlindergids opstart, klopt dat?
A: Dat klopt. De Vlindergids Mobiel is gemaakt voor PDA etc. en die hebben een beperkte breedte.

V: Levert u ook ondersteuning op PDA's en mobiele telefoons?
A: Nee. Wij maken een product geschikt voor PDA's etc. Hoe dat product op uw PDA komt kunnen we helaas niet vertellen. Dit zou ondoenlijk zijn. Voor veel PDA's kan Microsoft ActiveSync gebruikt worden. Kijk hiervoor op de betreffende website voor meer informatie of raadpleeg de handleiding van uw apparaat.

V: Welk bestand moet ik gebruiken om Vlindergids Mobiel op te starten?
A: Zoek het bestand "index.htm" en open dit in een browser. Dit geld alleen voor versie 1.1 en ouder. Voor de nieuwere versie is dit het bestand "index.html". Het versienummer kunt u vinden op de eerste pagina van de VlinderGids Mobiel.

V: Werkt de Vlindergids Mobiel op de Ipod Touch?
A: Ja, met wat beperkingen. Download hier de omschrijving.


Alle foto's en overige inhoud van deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets van deze site mag worden gedownload, gekopieerd of op enige andere manier worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de auteur en/of eigenaar van deze site en de foto's.

All photographs appearing on this website are the property of their owner(s). They are protected by the Dutch copyright laws, and are not to be downloaded, copied or reproduced in any way without written permission.